De digitale dreigingen nemen in razend tempo toe en worden steeds complexer. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de Europese Unie de NIS2-richtlijn geïntroduceerd. Omdat bedrijfsprocessen steeds afhankelijker zijn van digitale oplossingen, is het van cruciaal belang dat organisaties zich wapenen tegen cyberdreigingen. De NIS2-richtlijn legt de lat hoger voor cybersecurity en richt zich op een bredere groep sectoren en organisaties. Het doel? Een geharmoniseerd en sterker cyberverdedigingssysteem binnen Europa. Ontdek hoe deze regelgeving jouw organisatie kan beschermen en versterken in het digitale tijdperk!
Wat is de NIS2?
De NIS2 richtlijn richt zich op het verbeteren van de cyber- en informatiebeveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Deze richtlijn vervangt de eerdere NIS-richtlijn en legt meer nadruk op samenwerking tussen lidstaten, strengere eisen voor risicomanagement, en een bredere scope van organisaties die aan de regelgeving moeten voldoen. Denk hierbij aan sectoren zoals energie, gezondheidszorg, financiële instellingen, transport en meer.
Het doel van de NIS2-richtlijn is harmonisatie in heel Europa en een betere weerbaarheid tegen cyberdreigingen. In Nederland wordt dit de Cyberbeveiligingswet genoemd en wordt er verwacht dat deze vanaf het derde kwart van 2025 van kracht wordt. Vanaf dat moment wordt er gehandhaafd en lopen organisaties die niet voldoen aan de NIS2-eisen risico op een boete.
Door te voldoen aan de NIS2 verhoog je niet alleen de veiligheid en continuïteit van je organisatie, maar bouw je ook vertrouwen op bij klanten en leveranciers.
De drie pijlers van NIS2
De richtlijn introduceert drie belangrijke verplichtingen:
1. Zorgplicht en risicobeoordeling
Heeft jouw organisatie de cyberrisico’s al in beeld en zijn de beveiligingsmaatregelen aantoonbaar?
Het management van organisaties moeten een risicobeoordeling uitvoeren en passende maatregelen nemen om hun netwerk- en informatiesystemen te beschermen. Denk aan technische beveiligingsoplossingen en procesoptimalisatie.
2. Meldplicht bij incidenten
Heeft jouw organisatie al een proces ingericht voor het melden van cyberincidenten bij de toezichthouder?
Cybersecurity-incidenten moeten binnen 24 uur gemeld worden bij een toezichthouder, Dit zorgt voor snelle ondersteuning bij het aanpakken van dreigingen. Er zijn in Nederland verschillende toezichthouders voor verschillende sectoren.
3. Toezicht door een onafhankelijke autoriteit
Heeft jouw organisatie al een plan voor het aantonen van jouw compliance aan een toezichthouder of partner?
Organisaties vallen onder toezicht van een onafhankelijke toezichthouder. Deze instantie controleert proactief op naleving van de richtlijnen en kan ingrijpen bij non-compliance. Let op: Je bent als organisatie zelf verantwoordelijk om je te registreren indien je NIS2-plichtig bent.
BMGRIP helpt u de NIS2 te implementeren
BMGRIP is expert op het gebied van informatiebeveiligingsmanagement en helpt organisaties bij het implementeren en aantonen van hun cyberbeveiligingsmaatregelen. Wij werken vanuit de filosofie dat cyberbeveiligingsmaatregelen logisch moeten aansluiten op de primaire dienstverlening van de organisatie – het primaire proces staat centraal – en het principe dat beveiliging een doorlopend proces is waar continu verbeteren centraal staat. BMGRIP helpt u bij het inrichten van een informatiebeveiligingsmanagementsysteem op basis van internationale normen, best-practices en de eisen uit de NIS2 (cyberbeveiligingswet). Het resultaat is aantoonbare controle over uw cyberbeveiliging en een duurzame structuur, zodat u ook in de toekomst in controle blijft. Neem direct contact op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.
Waarom de zorgsector niet meer kan wachten met integratie van informatieveiligheid en bedrijfscontinuïteit