Operational Technology security

Hacktivisten, insiders, terroristen. De toenemende digitale dreiging is voor organisaties wereldwijd een groot probleem.
  • Grip op privacy, security & continuity
  • Begeleiding bij certificering
  • Direct hulp bij acute incidenten
Vertrouwd door 1.500+ klanten in zorg en informatietechnologie

Wat is Operational Technology (OT) security?

Operational Technology (OT) security richt zich op het beschermen van industriële systemen en netwerken die worden gebruikt om fysieke processen te beheren, zoals productielijnen, energiebeheer en medische apparatuur. Voor sectoren zoals IT, zorg en kennisintensieve dienstverlening is het essentieel dat deze systemen veilig en betrouwbaar blijven, om bedrijfscontinuïteit te waarborgen en gevoelige gegevens te beschermen.

OT-security houdt zich bezig met het identificeren van kwetsbaarheden, het implementeren van beveiligingsmaatregelen, en het continu monitoren van de systemen om dreigingen tijdig te detecteren en te neutraliseren. OT-security bestaat uit een combinatie van technische en organisatorische maatregelen die samen worden ingezet om industriële systemen en netwerken te beschermem tegen (cyber)aanvallen.

Denk als voorbeeld van een combinatie van beveiligingsmaatregelen aan het inrichten van de toegangsrechten op een besturingssysteem gecombineerd met een opgeleide operator die gescreend is met een VOG. Door te investeren in OT-security minimaliseer je de risico's van cyberaanvallen, voorkom je downtime en bescherm je de vertrouwelijkheid van kritische bedrijfs- en klantgegevens.

 De voordelen van OT-security

Door te kiezen voor OT-security bescherm je niet alleen je systemen, maar versterk je ook de veerkracht van je organisatie tegen potentiële dreigingen. Bij BMGRIP helpen we je door middel van OT-security de volgende uitdagingen aan te pakken:

  • Cyberaanvallen en malware: Bescherming tegen hacking, ransomware en andere vormen van cybercrime.
  • Verlies van bedrijfscontinuïteit: Minimaliseren van uitval door incidenten die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.
  • Naleving van wet- en regelgeving: Het inrichten van OT-security helpt jouw organisatie compliant te blijven met relevante wet- en regelgeving.
  • Datalekken en verlies van gevoelige informatie: Voorkomen van ongeoorloofde toegang tot vertrouwelijke gegevens, waardoor de privacy van individuen en de vertrouwelijkheid van bedrijfsgegevens worden beschermd.
  • Interne bedreigingen: Beperking van de risico's die ontstaan door kwaadwillige of onzorgvuldige medewerkers.
  • Phishing en social engineering: Verhoogde bewustwording en training om menselijke fouten en misleiding te voorkomen.
  • Reputatieschade: Beperken van de gevolgen van beveiligingsincidenten die het vertrouwen van klanten en partners schaden.
  • Onvoldoende inzicht in beveiligingsrisico’s: Beter overzicht en beheersing van potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden.
  • Inefficiënte beveiligingsprocessen:Optimalisatie van beveiligingsmaatregelen om kosteneffectief en doeltreffend te zijn.

Certificaat OT-security: onze route

De IEC 62443 is een set aan internationale normen die als Managementsysteem standaard dienen voor de veiligheid in industriële automatiserings- en controlesystemen, industriële meet- en regeltechniek en (communicatie) netwerk- en systeembeveiliging. Wij volgen een gestructureerde, doordachte en op maat gemaakte aanpak om aantoonbaar te voldoen aan deze industriestandaard:

  • Uitvoeren van een nulmeting: Een analyse van bestaande documentatie samen met interviews om zo inzicht te krijgen in de huidige stand van jouw organisatie ten opzichte van de standaarden.
  • Opstellen van een implementatieplan: Aan de hand van de resultaten van de nulmeting en jouw specifieke wensen en eisen wordt een implementatieplanning opgesteld.
  • Risicoanalyse en -beoordeling: Identificeren en evalueren van potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden binnen jouw organisatie.
  • Implementatie van technische en organisatorische maatregelen: Een risicogebaseerde implementatie van beveiligingsmaatregelen om zo efficiënt mogelijk impact te maken.
  • Certificatie gevolgd door continue monitoring en verbetering: Certificatie is een grote mijlpaal, maar OT-security stopt daar niet. Hierna volgt doorlopende bewaking van beveiligingsmaatregelen en regelmatige updates om nieuwe dreigingen het hoofd te bieden en de beveiliging te optimaliseren.

Met deze aanpak zorgen we ervoor dat jouw organisatie niet alleen nu, maar ook in de toekomst weerbaar is tegen alle mogelijke risico’s op het gebied van OT-security.

Neem contact met ons op

Met ruim 10 jaar ervaring is BMGRIP de specialist op het gebied van OT-security. Onze consultants staan klaar om jouw organisatie te helpen de hoogste beveiligingsstandaarden te bereiken. Neem vandaag nog contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen, of vul het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Samen zorgen we ervoor dat je organisatie optimaal beschermd is tegen OT-gerelateerde dreigingen.

Contactpersonen

Haal een expert aan boord

Wij maken organisaties al 10 jaar weerbaar tegen risico's

Veelgestelde vragen

OT-security (Operational Technology Security) richt zich op de beveiliging van industriële controlesystemen en operationele technologie. Het verschilt van IT-security doordat het zich specifiek richt op de bescherming van fysieke processen en kritieke infrastructuur.

Onvoldoende OT-security kan leiden tot operationele verstoringen, productiestilstand, veiligheidsrisico's en zelfs ernstige schade aan apparatuur en installaties.

Nee, OT-security is essentieel voor elke organisatie die afhankelijk is van operationele technologieën, ongeacht de grootte. Cyberdreigingen kunnen elk bedrijf treffen, en de impact kan even groot zijn.

Menselijk gedrag is cruciaal. Training en bewustmaking van personeel over veiligheidsprotocollen verminderen het risico op fouten en menselijke fouten die kunnen leiden tot beveiligingsproblemen.

Standaarden zoals IEC 62443 en NIST SP 800-82 bieden richtlijnen en frameworks voor het implementeren van OT-security.

Mogelijk ook interessant

Normen die worden gecombineerd met de NEN 7510 standaard

  • NEN 7510 certificering - Norm voor informatiebeveiliging in de zorg
  • ISO 27001 certificering - Norm voor informatiebeveiligingsmanagementsystemen
  • ISO 27701 certificering - Norm voor privacymanagementsystemen
  • ISO 22301 certificering - Norm voor bedrijfscontinuïteit managementsystemen
  • ISO 9001 certificering - Norm voor kwaliteitsmanagementsystemen
  • HKZ - nationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen in de zorg
  • NEN 7512 - Informatiebeveiliging in de zorg - Vertrouwensbasis voor gegevensuitwisseling
  • NEN 7513 - Logging - Vastleggen van acties op elektronische patiëntdossier

Andere interessante certificeringen en services

Services m.b.t. managementsystemen

Heb je een vraag over onze diensten?

Wij bellen je graag binnen 24 uur terug. Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op!