Succesvol veranderen begint bij bewuste medewerkers.
Je commerciële contracten op straat? Gezondheidsdossiers ingezien door te veel medewerkers? Het kunnen zomaar twee gevolgen zijn van het niet op de juiste manier omgaan met gevoelige gegevens. Een klein en waarschijnlijk onbedoeld menselijk foutje, maar reputatieschade en financiële schade zijn soms niet te overzien. Het bewuster maken van de medewerkers over hoe ze om moeten gaan met deze gegevens is een belangrijke stap om dit te voorkomen.
De 80-20 regel wordt in verschillende situaties toegepast maar deze vlieger gaat ook hier op: 80% van de informatiebeveiligingsincidenten of datalekken heeft menselijk handelen als oorzaak, de overige 20% kent technische oorzaken. Het versturen van een e-mail naar de verkeerde persoon, een printopdracht sturen naar een verkeerde printer, het niet legen van je downloadmap. Voorbeelden die in elke organisatie voorkomen en een grote impact kunnen hebben. Organisaties kunnen hierdoor te maken krijgen met reputatieschade en daardoor vertrekkende klanten of financiële schade door schadevergoedingen of boetes. Een onwenselijke situatie voor elke organisatie. Hoewel het nooit volledig voorkomen kan worden, kan er wel voor gezorgd worden dat de kans op deze fouten kleiner en kleiner wordt. Maar wat is daarvoor de beste manier?
Om minder (en het liefst natuurlijk: geen!) fouten te maken is het belangrijk om medewerkers bewuster te maken van gevoelige gegevens en hoe zij hiermee om moeten gaan. In de basis gaat het hier om het vergroten van de kennis en om handvatten te geven om deze kennis toe te passen.
Om het gedrag van medewerkers succesvol te veranderen is het belangrijk om het nut en de noodzaak van een andere werkwijze uit te leggen. Medewerkers kunnen vragen hebben als: wat levert het op en wat vraagt dat van mij?
Dergelijke vragen worden beantwoord tijdens het geven van bewustwordingssessies. Deze sessies bieden het startschot voor de medewerkers om bewuster om te gaan met de gegevens en daardoor de kans te verkleinen op fouten. De inhoud van deze sessies wordt vooraf afgestemd om de juiste aansluiting te maken met de organisatie en staat altijd in het teken van het vergroten van de kennis en de manier waarop ze dit kunnen toepassen.
BMGRIP heeft ervaren business consultants in huis die graag medewerkers bewuster maken. Neem contact op met onze consultants!
Wij maken organisaties al 10 jaar weerbaar tegen risico's
Betrek je medewerkers bij het veranderingsproces. Veranderingen in het bedrijf gaan altijd gepaard met vragen. Wij begeleiden organisaties graag bij dit proces. Lees de veelgestelde vragen voor meer duidelijkheid. Of neem contact met ons op voor meer informatie.
Bewustwordingstraining helpt medewerkers de noodzaak van verandering te begrijpen, zoals bij certificeringstrajecten of procesoptimalisaties die impact hebben op hun dagelijkse werk.
De inhoud wordt altijd afgestemd met de organisatie, maar de meest voorkomende onderwerpen zijn de actualiteiten binnen privacy, informatiebeveiliging of kwaliteit, het herkennen en voorkomen van datalekken en informatiebeveiligingsincidenten, beleidsregels die hiervoor zijn opgesteld en wat er van de medewerkers verwacht wordt.
Wij geven trainingen voor onderwerpen als informatiebeveiliging-, privacy- en kwaliteitsmanagement. Bij iedere training die we geven vinden we interactie heel belangrijk, zodat het echt gaat leven bij de medewerkers. Waar mogelijk gebruiken wij voorbeelden van echte incidenten. Elke training kan worden afgesloten met een op maat gemaakte quiz en een bewijs van deelname
Na een bewustwordingstraining is het natuurlijk nog niet afgelopen. Verandering blijft een doorlopend proces. Belangrijk blijft hierbij de ondersteuning vanuit management/leiding en natuurlijk herhaling. Wij helpen graag met het meedenken over de juiste periodieke opvolging na de eerste training.
Schakel binnen 24 uur met onze consultants.