Chief Information Security Officer (CISO)

Zet onze CISO in bij je organisatie. Het inhuren van een Chief Information Security Officer (CISO) is de sleutel tot een proactieve aanpak van security vraagstukken.
  • Sparringspartner op strategisch niveau
  • Flexibele inzet, passend bij jouw situatie
  • Ondersteuning van experts uit ons security en privacy team

Vertrouwd door 1.500+ klanten in zorg en informatietechnologie

Wij helpen organisaties bij:

  • Het optimaliseren van hun informatiebeveiligingsstrategie
  • Informatiebeveiligingsrisico's ten aanzien van hun organisatiedoelstellingen te beheersen
  • Het borgen van verplichtingen op het gebied van informatiebeveiliging uit wet en regelgeving

Chief Information Security Officer (CISO): voor een veerkrachtige en veilige organisatie

Onze CISO (Chief Information Security Officer) is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en handhaven van een informatiebeveiligingsbeleid en -programma binnen jouw organisatie. Deze expert op het gebied van informatiebeveiliging zorgt ervoor dat gevoelige gegevens en systemen adequaat beschermd worden tegen (digitale) dreigingen en cyberaanvallen.

We denken graag met je mee over de mogelijkheden en verantwoordelijkheden van onze CISO’s binnen jouw organisatie. Neem daarom vandaag nog contact met ons op!

Is een CISO verplicht?

Steeds vaker wordt een CISO een vereiste, zowel in zorgorganisaties als in commerciële bedrijven. Regelgeving en compliance-eisen leggen de nadruk op het waarborgen van informatiebeveiliging. Een Chief Information Security Officer biedt de expertise en leiderschap om aan deze verplichtingen te voldoen.

CISO, ISO en SO, wat is het verschil?

BMGRIP heeft naast ervaren CISO’s, ook Security Officers (SO) en Information Security Officers (ISO) in huis. Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om het onderscheid te begrijpen:

  • Een Chief Information Security Officer is verantwoordelijk voor de algehele informatiebeveiligingsstrategie en -implementatie. 
  • Een Information Security Officer (ISO) en Security Officer (SO) hebben specifieke taken binnen dit domein.

Lees meer over hun unieke functies in ons uitgebreide functieprofiel van een CISO.

Contactpersonen

Haal een expert aan boord

Wij maken organisaties al 10 jaar weerbaar tegen risico's

Wat is de rol en taak van een Chief Information Security Officer?

De Chief Information Security Officer (CISO) vervult een cruciale rol in jouw organisatie. Naast het waarborgen van informatiebeveiliging, fungeert de CISO als een strategische partner voor directieleden. Ze identificeren risico’s, stellen beveiligingsmaatregelen voor en adviseren over technologische ontwikkelingen die de beveiliging kunnen verbeteren. Zo draagt de CISO door beleid te creëren omtrent information security bij aan een veerkrachtige en veilige organisatie.

Taken in detail / dit gaan we doen:

  • Coördineren en waarborgen van informatiebeveiliging
  • Analyseren van risico's
  • Adviseren over technologische ontwikkelingen
  • Onderhouden van het ISMS
  • Periodiek overleggen met de portefeuillehouder informatiebeveiliging
  • Adviseren over technische en organisatorische maatregelen
  • Bespreken van incidenten, klachten en zorgen
  • Beoordelen en goedkeuren van afwijkingen van procedures
  • Organiseren van interne en externe audits voor informatiebeveiliging

Samenwerken met een FG en de IT-afdeling

De Chief Information Security Officer werkt nauw samen met de Functionaris Gegevensbescherming (FG) en de IT-afdeling. De FG richt zich op privacybescherming en de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en andere privacywetgeving. De Chief Information Security Officer en de IT-afdeling zorgen voor de technische en operationele implementatie van informatiebeveiliging. Een goede samenwerking tussen deze drie functies is van vitaal belang voor een effectieve en holistische benadering van gegevensbescherming.

Welke eisen worden gesteld aan een CISO?

Als degene die verantwoordelijk is voor het opstellen, implementeren en borgen van een informatiebeveiligingsstrategie is het belangrijk dat een CISO op een hoog bedrijfsniveau kan functioneren en het bestuur van de organisatie in de strategie mee kan nemen. Daarnaast heeft deze brede kennis van informatiebeveiliging en risicomanagement nodig om de juiste zaken te kunnen prioriteren. Als laatste dient een CISO een onafhankelijke plaats in de organisatie te hebben, zodat deze het bestuur zo objectief en integer mogelijk kan informeren en adviseren over de status van informatiebeveiliging.

Reken op het team van BMGRIP

Met de keuze voor een "as-a-Service"-rol kun je ook rekenen op andere expertise. Ons security team fungeert als een back-up voor complexe vraagstukken. Kies je voor een CISO? In de praktijk werkt deze vaak nauw samen met een Privacy Officer of Functionaris Gegevensbescherming. We beschikken over beide. Ons privacyteam beheert daarnaast een 24/7 datalek-telefoonlijn. Hiermee wordt dus ook buiten werktijden altijd aan de wettelijke meldingstermijn van 72 uur voldaan. Benieuwd naar ons team en hoe we jouw organisatie effectief kunnen ondersteunen? Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen over CISO

Een CISO-certificering is een formele erkenning van de kennis en vaardigheden van een individu op het gebied van informatiebeveiliging en risicobeheer. Er zijn verschillende certificeringen beschikbaar, zoals Certified Information Systems Security Professional (CISSP) of Certified Information Security Manager (CISM), die kandidaten helpen te bewijzen dat zij gekwalificeerd zijn voor de rol van CISO.

Een Chief Information Security Officer (CISO) is noodzakelijk wanneer een organisatie een bepaalde mate van complexiteit en risiconiveau bereikt op het gebied van informatiebeveiliging. Bij grotere organisaties neemt de hoeveelheid gevoelige gegevens en de complexiteit van IT-systemen toe, wat een gespecialiseerde rol vereist om de informatiebeveiliging te beheren. Bedrijven die opereren in sectoren met strenge regelgeving en nalevingsvereisten, zoals de financiële sector, gezondheidszorg, en de overheid, hebben vaak een CISO nodig om te zorgen voor naleving van wettelijke en regelgevende verplichtingen. Het moment waarop een organisatie een CISO nodig heeft, varieert afhankelijk van de specifieke kenmerken en behoeften van het bedrijf. Over het algemeen geldt echter dat naarmate een organisatie groeit en complexer wordt, de behoefte aan een gespecialiseerde rol voor informatiebeveiliging toeneemt.

ISO/SO staat voor Informatiebeveiligingsfunctionaris en is meestal een functie die zich richt op het operationele aspect van informatiebeveiliging in een bepaald domein of organisatiedeel van de organisatie. Binnen de ICT-afdeling kan een ISO/SO verantwoordelijk zijn voor het borgen van de informatiebeveiliging op deze afdeling en het uitvoeren van controles. De ISO/SO rapporteert over de informatiebeveiliging in zijn aandachtsgebied aan de CISO.

De rapportagelijn van een Chief Information Security Officer (CISO) kan variëren afhankelijk van de organisatiestructuur en de specifieke behoeften en prioriteiten van het bedrijf. Over het algemeen rapporteert de CISO aan een de CEO, CFO, CIO, CRO (Chief Risk Officer) of direct aan de Raad van Bestuur.

Nee, de directie of bestuur is eindverantwoordelijk voor alle aandachtsgebieden in de organisatie. De directie of bestuur delegeert de verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging naar de CISO. De CISO is verantwoordelijk voor het borgen van informatiebeveiliging binnen de organisatie. De CISO ontwikkelt en implementeert strategieën om informatiebeveiliging te waarborgen en is verantwoordelijk voor het beheer van risico's en de naleving van relevante wet- en regelgeving.

CISO staat voor Chief Information Security Officer. 

Dit is een senior executive die verantwoordelijk is voor de informatiebeveiliging van een organisatie.

Een FG, of Functionaris Gegevensbescherming, is verantwoordelijk voor de naleving van de privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De CISO richt zich voornamelijk op de bredere informatiebeveiliging en cybersecurity. Hoewel er overlap kan zijn in verantwoordelijkheden, zijn de focus en taken van de CISO en FG verschillend.

Eerste Hulp bij privacy incidenten: schakel onze security officer in!

Heb je als organisatie een datalek of ander probleem op het gebied van privacy. En is hulp bij een snelle en adequate reactie nodig? Onze specialisten staan voor je klaar.

Gerelateerde onderwerpen

Heb je een vraag over onze diensten?

Wij bellen je graag binnen 24 uur terug. Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op!