Het aanstellen van een Chief Information Security Officer (CISO) kan hierbij helpen. De CISO is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en handhaven van een informatiebeveiligingsbeleid en -programma binnen uw zorgorganisatie. Met meer dan 10 jaar ervaring in deze sector is BMGRIP dé specialist in Information Security voor de zorg. Onze aanpak richt zich op de primaire dienstverlening van je organisatie, waarbij wij rekening houden met de specifieke wensen en behoeften van de organisatie.
De CISO is onmisbaar voor het waarborgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van (gevoelige) informatie. Dit is van cruciaal belang voor zorg waar de continue beschikbaarheid van vitale systemen en de bescherming van persoonsgegevens en bedrijfsgegevens een topprioriteit is.
Onder het takenpakket van de e CISO Zorg valt:
Door de digitalisering van patiëntendossiers, de grote hoeveelheid persoonlijke gezondheidsinformatie data in communicatiesystemen en de menselijke factor in informatiebeveiliging, is een centrale rol zoals die van de CISO Zorg noodzakelijk om je organisatie weerbaar te maken tegen bedreigingen van buitenaf.
Zorgorganisaties zoals ziekenhuizen, huisartspraktijken, fysiotherapeuten en andere zorgverleners hebben vaak weinig tijd of onvoldoende middelen beschikbaar voor het inrichten van hun informatiebeveiliging. Onze professionals werken vanuit een risicogebaseerde aanpak om zo mens en techniek op de meest efficiënte manier in te zetten voor jouw organisatie.
Zodra je gebruik maakt van één van de diensten van BMGRIP kunt je ook rekenen op de aanvullende expertise van ons team. Onze professionals kunnen altijd rekenen op rugdekking van ons team van Information Security Zorg professionals in het geval van complexe vraagstukken. Daarnaast kunnen onze specialisten je organisatie vanuit de volgende rollen versterken:
Wij maken organisaties al 10 jaar weerbaar tegen risico's
De uitdagingen voor zorgorganisaties maken kwaliteitsmanagement en informatiebeveiliging vrijwel verplicht. De toenemende vraag naar ISO- of NEN-certificeringen onderstreept het belang van deze gebieden. De CISO speelt hierin de sleutelrol door normen zoals de ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement en de NEN 7510 voor informatiebeveiliging in de zorg te implementeren en te onderhouden.
Kwaliteitsmanagement en informatiebeveiliging zijn in de zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden. De CISO zorgt ervoor dat deze managementsystemen effectief samenwerken, hierdoor worden processen zowel veiliger als efficiënter. Een CISO helpt daarnaast uw organisatie te voldoen aan wet- & regelgeving, wat juridische risico’s minimaliseert en je reputatie in de markt beschermt.
Bovendien zorgt een CISO Zorg ervoor dat de continuïteit van je bedrijfsvoering gewaarborgd blijft. Door proactief risico's te beheersen en beveiligingsincidenten te voorkomen, verminder je de kans op kostbare datalekken en verstoringen in vitale systemen.
Wil je een voorbeeld hoe wij een project bij een klant in de praktijk aanpakken? Lees het op de volgende pagina’s:
Een CISO ontwikkelt, implementeert en handhaaft informatiebeveiligingsbeleid en -programma’s. Taken omvatten het onderhouden van het ISMS, uitvoeren van risicoanalyses, adviseren over beveiligingsmaatregelen om de risico’s te beheersen, en het beschermen van persoonlijke gezondheidsinformatie en gevoelige bedrijfsinformatie.
Informatiebeveiliging richt zich op de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie en gegevens. In de zorgsector omvat dit vaak gevoelige patiëntgegevens, zoals gezondheidsinformatie. Zorginstellingen moeten deze gegevens adequaat beveiligen om de privacy van patiënten te waarborgen, als ook om te voldoen aan wettelijke eisen.
Een CISO helpt je organisatie te voldoen aan wet- en regelgeving zoals de AVG, de NIS2 of normen zoals ISO 27001, NEN 7510 en de ISO 9001. Daarnaast is de CISO in de lead voor het regelmatig uitvoeren van audits en risicoanalyses om nieuwe dreigingen het hoofd te bieden en de beveiliging te optimaliseren.
ISO-certificeringen verbeteren de kwaliteit en veiligheid van zorgprocessen, verhogen klantvertrouwen, en kunnen leiden tot een versterkte marktpositie door het aantonen van naleving en professionaliteit. De ISO-certificering voor informatiebeveiliging in de zorg is vertaald naar de NEN 7510.