Home | Onze aanpak | Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging is van toenemend belang voor organisaties nu digitalisering, ontwikkeling naar de cloud en afhankelijkheid van ketenpartners toeneemt. Wij helpen organisaties weerbaar te worden, door risicogebaseerde maatregelen te implementeren.
  • Begeleiding bij certificeringen
  • 0-meting voor informatiebeveiliging
  • Neem risicogebaseerde maatregelen
Vertrouwd door 1.500+ klanten in zorg en informatietechnologie

Wij helpen bedrijven bij:

  • Het vaststellen en impelementeren van beheersmaatregelen voor informatiebeveiliging
  • Het vaststellen van informatiebeveiligingsdoelstellingen en risico's
  • Het beheersen van informatiebeveiliging in de bedrijfsvoering

Wat houdt informatiebeveiliging in?

Informatiebeveiliging draait om het beschermen van gevoelige en vertrouwelijke gegevens tegen ongeoorloofde toegang, wijziging en vernietiging, als ook het garanderen van de beschikbaarheid van deze gegevens. Dit vertaalt zich naar het waarborgen van de drie pijlers van informatiebeveiliging: de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van informatie. Dit is van cruciaal belang voor sectoren waar de continue beschikbaarheid van vitale systemen en de bescherming van persoonsgegevens en bedrijfsgegevens een topprioriteit is. Het effectief beheren van informatiebeveiliging helpt niet alleen om risico's zoals datalekken en cyberaanvallen te minimaliseren, maar draagt ook bij aan het opbouwen van vertrouwen bij klanten en partners. Bovendien helpen robuuste beveiligingsmaatregelen organisaties te voldoen aan wet- en regelgeving. Door middel van versleuteling, toegangscontroles, en bewustwordingstrainingen wordt informatiebeveiliging toegepast om risico's te minimaliseren en organisaties te helpen veilig en verantwoordelijk om te gaan met gevoelige informatie in een steeds digitalere wereld. Er bestaan verschillende normen die organisaties helpen om hun informatiebeveiliging op niveau te houden. Enkele belangrijke normen zijn:

    • ISO 27001: de internationale standaard voor het opzetten en beheren van een Information Security Management System (ISMS)
    • NEN 7510: is specifiek voor de gezondheidszorg in Nederland en richt zich op het beveiligen van medische gegevens
    • ISAE 3402: assurance verklaring die aantoont dat je als organisatie aantoonbaar ‘’in control’’ bent
    • BIO: afgeleide van de annex van de ISO 27001 met maatregelen specifiek voor overheidsorganen
    • MedMij: een specifieke standaard opgesteld voor ontwikkelaars en afnemers van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Het naleven van deze normen helpt jouw organisatie niet alleen bij het voldoen aan wettelijke eisen, maar ook bij het verhogen van de weerbaarheid tegen cyberdreigingen.

Contactpersonen

Haal een expert aan boord

Wij maken organisaties al 10 jaar weerbaar tegen risico's

    Welke problemen lost informatiebeveiliging op?

    Informatiebeveiliging speelt een cruciale rol in het beschermen van organisaties tegen diverse dreigingen en uitdagingen. Of het nu gaat om het voorkomen van datalekken of het naleven van wet- en regelgeving, een solide beveiligingsstrategie helpt bedrijven hun risico’s te beheersen en continuïteit te waarborgen.

    Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen die informatiebeveiliging aanpakt:

    • Datalekken en verlies van gevoelige informatie: Voorkomen van ongeoorloofde toegang tot vertrouwelijke gegevens, waardoor de privacy van individuen en de vertrouwelijkheid van bedrijfsgegevens worden beschermd.
    • Cyberaanvallen en malware: Bescherming tegen hacking, ransomware en andere vormen van cybercrime.
    • Onvoldoende naleving van wet- en regelgeving: Het naleven van normen helpt jouw organisatie compliant te blijven met relevante wet- en regelgeving, zoals de AVG of de NIS2.
    • Phishing en social engineering: Verhoogde bewustwording en training om menselijke fouten en misleiding te voorkomen.
    • Interne bedreigingen: Beperking van de risico's die ontstaan door kwaadwillige of onzorgvuldige medewerkers.
    • Verlies van bedrijfscontinuïteit: Minimaliseren van uitval door incidenten die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.
    • Reputatieschade: Beperken van de gevolgen van beveiligingsincidenten die het vertrouwen van klanten en partners schaden.
    • Onvoldoende inzicht in beveiligingsrisico’s: Beter overzicht en beheersing van potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden.
    • Inefficiënte beveiligingsprocessen: Optimalisatie van beveiligingsmaatregelen om kosteneffectief en doeltreffend te zijn.

    Met effectieve informatiebeveiliging kun je deze problemen aanpakken en je organisatie beschermen tegen een breed scala aan zowel interne als externe dreigingen.

    Onze route naar optimale informatiebeveiliging

    Bij het realiseren van optimale informatiebeveiliging volgen we een gestructureerde, doordachte en op maat gemaakte aanpak. Deze route zorgt ervoor dat jouw organisatie beschermd is tegen de meest uiteenlopende dreigingen, en dat je continu voldoet aan de relevante normen.

    Hier zijn de belangrijkste stappen die wij ondernemen:

    • Uitvoeren van een nulmeting: Een analyse van bestaande documentatie samen met interviews om zo inzicht te krijgen in de huidige stand van jouw organisatie ten opzichte van het gestelde referentiekader. 
    • Opstellen van een implementatieplan: Aan de hand van de resultaten van de nulmeting en jouw specifieke wensen en eisen wordt een implementatieplanning opgesteld om certificatie te realiseren. 
    • Opstellen van een beveiligingsbeleid: Ontwikkelen van een op maat gemaakt beleid dat voldoet aan jouw specifieke behoeften en de geldende wet- en regelgeving.
    • Risicoanalyse en -beoordeling: Identificeren en evalueren van potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden binnen jouw organisatie.
    • Implementatie van technische en organisatorische maatregelen: Invoeren van beveiligingsoplossingen zoals firewalls, encryptie en toegangscontrole om gegevens te beschermen. Denk hierbij ook aan het verhogen van het bewustzijn en het trainen  van je team. 
    • Certificatie gevolgd door continue monitoring en verbetering: Certificatie is een grote mijlpaal, maar informatiebeveiliging stopt daar niet. Hierna volgt doorlopende bewaking van beveiligingsmaatregelen en regelmatige updates om nieuwe dreigingen het hoofd te bieden en de beveiliging te optimaliseren.

    Met deze aanpak zorgen we ervoor dat jouw organisatie niet alleen nu, maar ook in de toekomst weerbaar is tegen alle mogelijke risico’s op het gebied van informatiebeveiliging.

    Neem contact met ons op

    BMGRIP is de specialist op het gebied van informatiebeveiliging. Onze consultants helpen jouw organisatie graag verder in de wereld van informatiebeveiliging. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk advies op maat. Vul het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om de eerste stappen naar een veilige toekomst te zetten.

    Veelgestelde vragen over informatiebeveiliging

    Informatiebeveiliging omvat alle maatregelen die worden genomen om gevoelige en vertrouwelijke informatie te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, verlies en misbruik en om de beschikbaarheid van vitale systemen te helpen garanderen.

    Het beschermt niet alleen je gegevens, maar helpt ook bij het voldoen aan wet- en regelgeving, en voorkomt reputatieschade door datalekken of cyberaanvallen.

    Wij bieden trainingen en workshops om je team te leren hoe ze veilig met informatie moeten omgaan en bedreigingen kunnen herkennen.

    Bedreigingen omvatten onder andere malware, phishing, ongeautoriseerde toegang, interne fouten, en technologische kwetsbaarheden die de veiligheid van informatie in gevaar brengen.

    Organisaties kunnen dit bereiken door risicobeoordelingen uit te voeren, passende beveiligingsmaatregelen te implementeren, en continue monitoring en evaluatie toe te passen om zich aan te passen aan nieuwe bedreigingen.

    BMGRIP heeft ruim 10 jaar ervaring met Operational Technology (OT) security:

    Wij zijn gespecialiseerd in OT security. De oplossing ligt bij de bewustwording en maatregelen van zowel technische als organisatorische aard. Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van OT-security? Hoe is dit binnen jouw organisatie nu geregeld?

    Direct hulp

    Schakel binnen 24 uur met onze consultants.

    Heb je een vraag over onze diensten?

    Wij bellen je graag binnen 24 uur terug. Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op!