Home | Professionals as a service | Security Officer

Security Officer (SO)

Onze Security Officer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en handhaven van het informatiebeveiligingsbeleid en -programma binnen jouw organisatie.
  • Ondersteuning bij onderhoud van je ISMS
  • Sparringspartner op tactisch en operationeel niveau
  • Ondersteund door experts uit ons security en privacy team
Vertrouwd door 1.500+ klanten in zorg en informatietechnologie

Wij helpen bedrijven bij:

  • Bij het onderhouden van hun informatiebeveiligingsmanagementsysteem
  • Adequaat te reageren op informatiebeveiligingsrisico's en incidenten
  • Het borgen van verplichtingen voor een gecertificeerd managementsysteem

CISO, ISO of SO…hoe zit het precies?

Ontdek de verschillen in verantwoordelijkheden tussen CISO, ISO en SO. De CISO, met een directe rapportagelijn naar directie of bestuur, stuurt strategisch op weerbaarheid en informatiebeveiliging. De ISO implementeert operationeel en waarborgt de naleving van beleid, terwijl een Security Officer meer specifieke(re) taken heeft binnen dit domein.

Security officer inhuren: reken op ons team

Door te kiezen voor een security officer-as-a-Service, kun je eveneens een beroep doen op aanvullende expertise. Ons security team staat klaar bij ondersteuning van complexe kwesties. Overweeg je een Security Officer in te zetten? In de praktijk werkt deze vaak nauw samen met een Privacy Officer of Functionaris Gegevensbescherming. Wij bieden beide rollen aan. Bovendien hebben we een privacyteam, dat beschikbaar is om tijdig datalekken op te volgen in samenwerking met je organisatie.

Benieuwd naar ons team en hoe we jouw organisatie effectief kunnen ondersteunen als je ons inhuurt als security officer? Neem contact met ons op!

Een sterke samenwerking met Computest

BMGRIP heeft een samenwerkingsverband met Computest. Daarom zijn onze CISO’s en ISO’s in staat om de rol zowel op organisatorisch als op technisch vlak in te vullen.

Contactpersonen

Haal een expert aan boord

Wij maken organisaties al 10 jaar weerbaar tegen risico's

Wat betekent een Security Officer voor jouw organisatie?

De Information Security Officer is iemand die het overzicht heeft van alle data en datastromen en technische en organisatorische maatregelen neemt om alles veilig ‘te verwerken’. Denk hierbij ook aan het creëren van bewustzijn bij medewerkers; hoe ga je veilig om met informatie? De SO is ook scherp op veranderingen binnen en buiten de organisatie. Op technische én organisatorisch vlak. Deze is alert op veranderingen in de structuur van de organisatie. Denk hierbij aan: nieuwe projecten, nieuwe afdelingen, samenvoegingen, overnames of verkoop, groei of bijvoorbeeld nieuwe producten en diensten.  Een Security Officer is van groot belang in een tijd waarin organisaties te maken hebben met toenemende cyberdreigingen en strengere eisen aan gegevensbescherming.

Security officer-as-a-Service:

Een Security Officer-as-a-Service (SOaaS) biedt organisaties flexibele en deskundige ondersteuning op het gebied van informatiebeveiliging, zonder dat er een fulltime CISO in dienst hoeft te zijn. Dit model is bijzonder geschikt voor bedrijven die willen profiteren van hoogwaardig beveiligingsadvies en -beheer, maar geen volledige interne beveiligingsafdeling kunnen of willen opzetten. Met een SOaaS-oplossing krijgt de organisatie toegang tot gespecialiseerde expertise die helpt bij het opstellen van strategieën, het implementeren van maatregelen en het voldoen aan compliance-eisen. Dit resulteert in een verbeterde beveiligingscultuur en betere bescherming van bedrijfskritische data en systemen. Een Security Officer levert je het volgende op:

  • Creëert een robuuste beveiligingscultuur.
  • Waarborgt de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van gevoelige informatie en IT-systemen.
  • Fungeert als strategische partner voor directieleden.
  • Identificeert risico's en stelt beveiligingsmaatregelen voor.
  • Adviseert over technologische ontwikkelingen.
  • Draagt bij aan een veerkrachtige en veilige organisatie.

SO-werkzaamheden voor jouw organisatie

Hoe gaat een Security Officer te werk? Als onze Security Officer start bij jouw organisatie bespreekt hij of zij allereerst de werkzaamheden en maakt hij afspraken over de rolverdeling. Dit doet onze SO op basis van twee essentiële overzichten:

  • PDCA-security werkzaamheden: (besturing security)
  • Inhoudelijke security controls (inrichting security controls)

Op deze manier stellen we zeker dat alle voor jouw organisatie belangrijke security aspecten worden meegenomen en dat de rolverdeling helder is.

Meer weten over het inhuren van een Security Officer-as-a-Service?

Onze Security Officer beschermt en versterkt jouw organisatie proactief. Je verankert hiermee je positie als bedrijf in een steeds complexere wereld van informatiebeveiliging en wet- en regelgeving. Meer weten? Bel ons of laat je gegevens achter!

Bekijk ook onze dienstenpagina voor een overzicht van onze diensten. Wij leggen graag aan je uit welke expert jouw organisatie nodig heeft.

Veel gestelde vragen over Security Officer

Een Security Officer, ook wel informatiebeveiligingsfunctionaris of security manager genoemd, is een professional die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen, implementeren en handhaven van informatiebeveiligingsbeleid en -procedures binnen een organisatie. Deze functie is gericht op het beschermen van informatie van de organisatie en de fysieke en digitale middelen waar deze op staat.

De taken van een Security Officer kunnen onder andere het volgende omvatten:

  1. Risicoanalyse: Evalueren van potentiële risico's en kwetsbaarheden voor het aandachtsgebied informatiebeveiliging binnen de organisatie.
  2. Informatiebeveiligingsbeleid: Ontwikkelen en implementeren van procedures en richtlijnen voor informatiebeveiliging.
  3. Training: Opleiden van personeel over het belang van informatiebeveiliging en het ontwikkelen van een informatiebeveiligingsbewustzijn.
  4. Incidentbeheer: Reageren op informatiebeveiligingsincidenten, onderzoeken en rapporteren van deze incidenten.
  5. Compliance: Zorgen dat de organisatie voldoet aan relevante wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging en het eventueel behalen en behouden van een certificaat voor informatiebeveiliging zoals de ISO 27001 of de NEN 7510.

Of een Security Officer verplicht is, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de organisatie, de sector waarin deze opereert en de specifieke wet- en regelgeving die van toepassing is. In sommige industrieën, zoals de financiële sector of gezondheidszorg, kunnen er wettelijke vereisten zijn voor het aanstellen van een Security Officer. In andere gevallen kan het verstandig zijn om een Security Officer aan te stellen om de risico's te beheersen, zelfs als dit niet wettelijk verplicht is. Ook vereisen normen zoals de ISO 27001 of NEN 7510 een rol of functie van Security Officer.

Direct hulp

Schakel binnen 24 uur met onze consultants.

Gerelateerde onderwerpen

Heb je een vraag over onze diensten?

Wij bellen je graag binnen 24 uur terug. Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op!