Functionaris Gegevensbescherming (FG)

Waarborg de privacywetgeving zo optimaal mogelijk in je bedrijfsvoering. Samen met onze Functionaris Gegevensbescherming.

De FG van BMGRIP gaat verder dan alleen het optimaliseren van de AVG. Maak kennis met ons team. 

Vertrouwd door 1.500+ klanten in zorg en informatietechnologie

Functionaris voor gegevensbescherming inhuren

Als onafhankelijk expert speelt de FG een voorname rol in het waarborgen van privacy en gegevensbescherming binnen jouw organisatie.

Een FG, ook wel Data Protection Officer (DPO), is de sleutelfiguur onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de EU.

Werkzaamheden van een FG

Onze Functionaris Gegevensbescherming gaat aan de slag met:

  • Toezicht houden op naleving van de AVG.
  • Bevorderen van een cultuur van gegevensbescherming.
  • Fungeren als contactpunt met toezichthoudende autoriteiten.
  • Samenwerken met autoriteiten, reageren op verzoeken, meldingen en onderzoeken.
  • Beoordeling van gegevensverwerkingen
  • Zorgen voor naleving van wettelijke vereisten.

Is een FG verplicht voor mijn organisatie?

Je organisatie is verplicht om volgens de AVG een FG aan te stellen als je organisatie:

  • Een overheidsinstanties of overheidsorgaan is;
  • Op grote schaal (bijzondere) persoonsgegevens verwerkt als kernactiviteit;
  • Regelmatig en systematisch gedrag betrokkenen volgt, observeert en monitort. Bijvoorbeeld uitgebreide profilering, online tracking of surveillance activiteiten.

Haal een expert aan boord

Wij maken organisaties al 10 jaar weerbaar tegen risico's

Aanpak van een FG

Bij aanvang van de samenwerking zal de FG de werkzaamheden en rolverdeling bespreken en afstemmen. Dit garandeert een volledige aanpak van privacyaspecten en zorgt voor een heldere rolverdeling.

Dit gebeurt aan de hand van twee essentiële overzichten: PDCA-privacy werkzaamheden (hoe we privacy besturen) en inhoudelijke privacy controls (welke privacy controls inrichten).

Een FG of en een (C)PO?

Hoewel er overlap kan zijn in de verantwoordelijkheden en taken van een FG en een (C)PO, is het belangrijk om scherp te hebben dat een FG een specifieke wettelijke rol is onder de AVG, terwijl een Privacy Officer een bredere rol kan hebben die vrijwillig wordt vervuld door je organisatie om privacy en gegevensbescherming te bevorderen. Bovendien heeft de FG geen hiërarchische relatie met de directie of bestuur, terwijl dit bij de (C)PO wel het geval is.

Ons privacy team

Een groot voordeel van het inhuren van onze Functionaris Gegevensbescherming is dat je ook gebruik kunt maken van de expertise van ons privacy team. Complexe vraagstukken kunnen aan dit team worden voorgelegd. Het privacy team support een 24 uur-per-dag datalek lijn. Dus ook buiten werktijden, zodat altijd aan de wettelijke meldingstermijn van 72 uur wordt voldaan.

 Onze samenwerking met AdviesJurist

BMGRIP heeft een samenwerkingsverband met AdviesJurist. Zij zijn juristen die antwoord kunnen geven op complexe privacyvragen. Daarom zijn onze FG’s in staat om de rol zowel op organisatorisch als op juridisch vlak in te vullen.

Meer weten over het inhuren van een FG?

Onze experts zijn er om je te begeleiden door de gehele levenscyclus van jouw managementsysteem, van inrichting en implementatie tot  beoordeling tot optimalisatie. We hanteren een integrale benadering en begrijpen daarom de behoeften van specifiek uw organisatie. Wil je meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Direct hulp

Schakel binnen 24 uur met onze consultants.

Adres

Computerweg 22
3542 DR Utrecht

KvK: 30277648
BTW: NL 8217.37.612.B01

Privacy statement - Disclaimer - © 2024 BMGRIP