BIO

De BIO (“Baseline Informatiebeveiliging Overheid”) is de specifieke norm voor informatiebeveiliging voor overheidsinstanties (gemeenten, provincies, waterschappen, etc.).
 • Grip op privacy, security & continuity
 • Begeleiding bij certificering
 • 0-meting voor de BIO-standaard

Vertrouwd door 1.500+ klanten in zorg en informatietechnologie

Wat is Baseline Informatiebeveiliging Overheid?

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is een set van beveiligingsmaatregelen die is ontwikkeld voor de Nederlandse overheidsorganisaties en partijen die leverancier of partner van deze overheidsorganisaties zijn. Het is een referentiekader dat richtlijnen en best practices biedt voor het waarborgen van de informatiebeveiliging binnen de overheid.

Het doel van de BIO is om een eenduidig en samenhangend beveiligingsniveau te creëren binnen de gehele overheid, met aandacht voor de specifieke risico's en belangen van overheidsorganisaties.

De BIO is gebaseerd op internationale normen en standaarden, zoals de ISO/IEC 27001 en ISO/IEC 27002. Het biedt een set van maatregelen die overheidsorganisaties kunnen implementeren om hun informatiebeveiliging te verbeteren. Deze maatregelen zijn onderverdeeld in verschillende domeinen, zoals organisatie en beleid, personeel, bedrijfsvoering, informatiemanagement en technologie.

Voor wie is de BIO relevant?

De BIO is ontwikkeld voor de Nederlandse overheidsorganisaties en partijen die leverancier of partner van deze overheidsorganisaties zijn.

 De voordelen van het voldoen aan de BIO

De BIO is gericht op het verbeteren van de informatiebeveiliging bij alle bestuurslagen van de overheid. Dit is van groot belang omdat de communicatie tussen ondernemers burgers en overheden steeds vaker digitaal plaatsvindt. Inclusief gevoelige en vertrouwelijke informatie. De BIO geldt voor de overheidsinstanties zelf, maar aan ook leveranciers van de overheid wordt steeds vaker de eis gesteld om te voldoen aan de BIO.

Wat zijn de voordelen van voldoen aan de BIO?

 • Vertrouwen van de burgers vergroten
 • Het helpt je om je organisatie continu te verbeteren.
 • Je toont als organisatie aan dat je de passende maatregelen hebt genomen op het gebied van informatiebeveiliging.
 • Het biedt je concurrentievoordeel bij offertes en aanbestedingen (dit geldt alleen voor leveranciers en partners).

Let op: de BIO kan op dit moment niet onder accreditatie worden gecertificeerd. Uiteraard is het wel mogelijk om een onafhankelijke auditpartij een audit of controle te laten uitvoeren op de opzet, bestaan en werking van securitymaatregelen die door de BIO worden voorgeschreven. Je ontvangt dan een niet-geaccrediteerd certificaat of een verklaring.

In de praktijk: BIO-standaard & onze securityprojecten

De eisen van de BIO standaard worden expliciet of impliciet meegenomen tijdens onze securityprojecten:

 • In onze Smartfilosofie en -methodiek waarbij wij aandacht besteden aan essentiële security aspecten;
 • Tijdens implementatie, onderhoud en optimalisatie van je informatiebeveiligingsmanagementsysteem; 
 • Als je gebruik maakt van onze (C)ISO as a Service professionals;
 • Als je gebruik maakt van SmartManSys, ons digitaal managementsysteem. BIO eisen zijn hierin al expliciet opgenomen en gekoppeld aan relevante organisatieprocessen en -middelen.

Onze op informatiebeveiliging gespecialiseerde consultants helpen jouw organisatie graag verder in de wereld van BIO en informatiebeveiliging. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we de situatie van jouw organisatie en wat het gaat betekenen als jouw organisatie aan de BIO moet (gaan) voldoen.

Haal een expert aan boord

Wij maken organisaties al 10 jaar weerbaar tegen risico's

Veelgestelde vragen

Adres

Computerweg 22
3542 DR Utrecht

KvK: 30277648
BTW: NL 8217.37.612.B01

Privacy statement - Disclaimer - © 2024 BMGRIP