Kwaliteitsmanagement

Minder fouten, een beter bedrijfsresultaat en tevreden klanten. Dat is wat integraal kwaliteitsmanagement oplevert voor jouw organisatie.
 • Grip op privacy, security & continuity
 • Begeleiding bij certificering
 • 0-meting voor informatiebeveiliging

Vertrouwd door 1.500+ klanten in zorg en informatietechnologie

Wat is kwaliteitsmanagement?

Wij definiëren kwaliteit als het minimaal voldoen aan, of liever overtreffen van, de verwachtingen van de klant of stakeholder.

Voor het vakgebied Kwaliteit praten we dan over een Kwaliteitsmanagementsysteem (KMS). Een hele mond vol. Maar in het kort komt het neer op een geheel van afspraken, processen en instructies die ervoor zorgen dat je organisatie werkt zoals je het beoogt. Want op die manier levert zij de gevraagde kwaliteit en worden fouten voorkomen.

Het inrichten van een KMS kan aan de hand van verschillende kwaliteitsnormen. Welke norm voor jouw organisatie het beste past, is afhankelijk van jouw specifieke organisatie, de branche van jouw organisatie en het doel.

De ISO 9001 norm wordt gezien als de basisnorm voor kwaliteitsmanagement. Daarnaast is er een veelvoud aan normen die veelal branche-specifiek zijn. Zoals de ISO 2000-1 norm op het gebied van IT-servicemanagement – ITIL. Het Certificatieschema Arbodiensten waaraan arbodiensten moeten voldoen of de HKZ specifiek voor de zorgsector. Tenslotte zijn er ook buiten de zorg nog vele kwaliteitsnormen zoals de KBvG, de kwaliteitsstandaard voor gerechtsdeurwaarders of het NVI-keurmerk voor Incassobureaus, etc.

De voordelen van kwaliteitsmanagement

Een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) biedt verschillende voordelen voor jouw organisatie, waaronder:

 • Verbeterde efficiëntie: een kms helpt bij het stroomlijnen van processen, het verminderen van verspilling en het verbeteren van de algehele operationele efficiëntie.
 • Betere klanttevredenheid: door te voldoen aan kwaliteitsnormen en de focus te leggen op klanttevredenheid, kan een organisatie het vertrouwen van klanten vergroten en loyaliteit opbouwen.
 • Risicobeheer: een kms ondersteunt organisaties bij het identificeren en beheersen van risico's, wat essentieel is voor het waarborgen van consistente kwaliteit en het voorkomen van problemen.
 • Naleving van normen en reguleringen: organisaties kunnen met een kms voldoen aan kwaliteitsnormen zoals iso 9001 of branche specifieke kwaliteitsnormen, wat niet alleen de conformiteit aantoont, maar ook het concurrentievermogen vergroot.

 • Continueverbetering: het kms bevordert een cultuur van continue verbetering door middel van systematische evaluaties, audits en het implementeren van correctieve en preventieve maatregelen.
 • Verhoogde medewerkerbetrokkenheid: medewerkers worden betrokken bij het verbeterproces en hebben een duidelijk begrip van hun rollen en verantwoordelijkheden, wat de betrokkenheid en motivatie kan verhogen.

 • Kostenbesparing: efficiëntere processen, verminderde verspilling en een lagere kans op fouten dragen bij aan kostenbesparingen voor organisaties.

 • Betere leveranciersrelaties: door het implementeren van kwaliteitsnormen kunnen organisaties nauwer samenwerken met leveranciers, waardoor de gehele supply chain wordt versterkt.

 • Verbeterde concurrentiepositie: organisaties met een goed functionerend kms hebben vaak een sterke concurrentiepositie, omdat zij kunnen aantonen dat zij hoogwaardige producten of diensten leveren. Dit kan leiden tot een groter marktaandeel en grotere kansen op nieuwe zakelijke relaties.

Samenwerken met BMGRIP: ons stappenplan

Het inrichten van een KMS gaat in een aantal stappen. Hoe, welke en wat de manier is om dat slim en efficiënt te doen, leest je op onze pagina ‘Implementeren en onderhouden van jouw managementsysteem’.

Onze op kwaliteit gespecialiseerde consultants helpen jouw organisatie graag verder in de wereld van kwaliteit. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we de situatie van jouw organisatie en wat het gaat betekenen als jouw organisatie aan één of meer normen voor kwaliteit wil gaan voldoen.

Maak kennis met de normenkaders van het kwaliteitsvakgebied:

Haal een expert aan boord

Wij maken organisaties al 10 jaar weerbaar tegen risico's

Veelgestelde vragen

Adres

Computerweg 22
3542 DR Utrecht

KvK: 30277648
BTW: NL 8217.37.612.B01

Privacy statement - Disclaimer - © 2024 BMGRIP